Autovakantie in de winter, waar moet ik op letten?

24 november 2023 13:00

Autovakantie in de winter, waar moet ik op letten?

De winter komt eraan en dus worden de lichtjes weer opgehangen, de glühwein op het vuur gezet en de kerstmarkten in gang gezet. Als je met je eigen voertuig op vakantie wilt, heb je alle vrijheid om tijdens je reis verschillende dingen te doen en te bezoeken. Er zijn echter wel een aantal dingen om op te letten voordat je met je eigen voertuig op reis gaat.

Voor sommige mensen is de kou een reden om zich in huis te verstoppen tot de lente begint, maar de winter brengt ook een eigen sfeer met zich mee en dus is het voor veel mensen juist het ideale moment om op vakantie te gaan. In je rondreis door Europa zijn de Duitse kerstmarkten gevuld met gezelligheid, maar ook Wenen is in de winter op zijn sfeervolst. Als je niet zo van de drukte houdt, dan zijn de pittoreske dorpjes langs de besneeuwde Alpenhellingen een niet te missen stop op je rondreis door Europa. 

Zorg er echter wel dat je goed voorbereid op reis gaat, want de winter heeft zijn eigen uitdagingen voor diegene die met de camper of de auto op reis gaat. 

Winterbanden en sneeuwkettingen

Zorg er voor dat je voertuig winterklaar is. Dat betekent dat je de jaarlijkse keuring op orde hebt en dat je je winterbanden om je auto of je camper hebt liggen. Die zijn namelijk in veel Europese landen verplicht. Daarnaast is het in onder andere Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen. 

Genoeg warme kleding en verwarming

Als je auto winterklaar is, dan is de kans op pech klein. Toch is het altijd handig om genoeg warme spullen bij je te hebben voor als je toch een keer met pech langs de kant van de weg komt te staan, of als je in een bergdorp ingesneeuwd raakt en niet verder kunt rijden. Met genoeg warme kleding en een kleine verwarming op een batterij of accu kun je volop genieten van je vakantie zonder je zorgen te hoeven maken over tegenslag op je reis.

Autovignetten en milieustickers Europa

In Nederland hebben we vrijwel nergens een tolheffing, maar in veel Europese landen is dat anders. In Duitsland ben je vrij om de snelwegen te gebruiken, maar bij onze Oosterburen heb je een milieusticker nodig om je met de auto in de meeste steden te kunnen begeven. In Oostenrijk, Zwitserland, maar ook landen als Tsjechië, Hongarije en Slovenië heb je een autovignet nodig om van de snelwegen gebruik te mogen maken. Voorkom boetes en zorg dat je je milieustickers en autovignetten in Europa op orde hebt voordat je met je voertuig op reis gaat. 

Als je deze zaken voor elkaar hebt, staat niets je in de weg om optimaal van de Europese winter te genieten in allerlei verschillende gebieden.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.