Vitaal ouder worden

7 oktober 2024 12:02

Vitaal ouder worden

Een actieve leefstijl ook voor senioren van belang!

Verhoudingsgewijs groeit het aantal senioren, dat wil zeggen mensen in de leeftijd 50+ tot 65, in Nederland gestaag. Veel senioren zijn nog volop actief en staan midden in het leven. Maar ouder worden brengt ook uitdagingen met zich mee.

Het kan lastiger zijn om voldoende te blijven bewegen, gezond te eten en contacten te onderhouden. Hierdoor neemt het risico op vallen, chronische aandoeningen en eenzaamheid toe. Binnen de doelgroep senioren zijn strikte leeftijdsgrenzen nauwelijks te hanteren, omdat gezondheid, sportervaring en leefsituatie verschillen. Sport is echter voor iedereen van belang om vitaal en fit te worden of te blijven.

Sportservice De Vallei adviseert en ondersteunt organisaties en verenigingen in Ede, Rhenen en Wageningen met het beweegaanbod voor senioren. Wij stimuleren en activeren bewegen voor senioren. Daarnaast kunnen wij u ook ondersteunen bij het vinden van een passend beweegaanbod.

Een actieve leefstijl bevordert de gezondheid

Fit en gezond blijven dat wil iedereen. Het liefst tot op hoge leeftijd. Een goede gezondheid is niet af te dwingen, maar kan wel bevorderd worden. Een actieve leefstijl, waar beweging een grote rol in speelt, is een goede manier om de gezondheid te stimuleren en te bewaken. Wie niet of weinig meer aan sport doet en eigenlijk wel (weer) wil gaan bewegen, of wil weten hoe het er met de fitheid en conditie voor staat, wordt van harte uitgenodigd mee te doen met onze lokale Vitaal-programma's.

Onze Vitaal-programma's richten zich op mensen vanaf 55 jaar die graag vitaal willen worden en blijven. Plezier in het bewegen staat bij dit project voorop. De Vitaal-programma's worden in de gemeenten Ede, Rhenen en Wageningen op verschillende plaatsen gegeven (Ede Vitaal, Rhenen Vitaal, Wageningen Vitaal), in samenwerking met lokale partners en zorgorganisaties. Daardoor sluit een lokaal Vitaal-programma altijd aan op de behoeften, wensen en mogelijkheden van deelnemers en partners ter plaatse.

Valpreventie voor senioren

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De directe medische zorgkosten van valongevallen schoten in 2020 al door de 1 miljard euro.

Om het valrisico bij senioren te verkleinen wordt er door de overheid ingezet op valpreventie. Valpreventie helpt om valletsel bij senioren te verminderen door effectieve interventies. Ook in de gemeenten Ede, Rhenen en Wageningen zet Sportservice De Vallei zich, samen met diverse partners, in voor valpreventie. Hierbij richten zij zich voornamelijk op thuiswonenden senioren vanaf 65 jaar.

In de gemeenten wordt, samen met partners, gewerkt volgens de volgende stappen. Men brengt in kaart welke senioren een verhoogd valrisico hebben. Waarna er een valpreventieve beweeginterventie gevolgd kan worden. Om vervolgens door te stromen naar structureel beweegaanbod.

Er wordt gewerkt met Vallen Verleden Tijd en In Balans. Beide valpreventieve beweeginterventies worden in kleine groepen aangeboden op diverse locaties. Deze cursussen zijn gericht op senioren met een verhoogd valrisico. Op www.sportservicedevallei.nl/voor-jou/senioren  is een verdere toelichting te vinden over de valpreventieve beweeginterventies. Zo kunt u een interventie vinden die aansluit bij uw wensen en behoeften.

Meer weten over vitaal ouder worden en valpreventie voor senioren? En woont u in de regio Gelderse Vallei? Neem dan contact op met Sportservice De Vallei, Peppelensteeg 17, 6715 CV in Ede. Telefoon 0318 – 47 97 35 of e-mail info@sportservicedevallei.nl. Zie ook: www.sportservicedevallei.nl.

U kunt ook contact opnemen met uw lokale buurt- of leefstijlcoach, uw gemeente of uw huisarts.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.