Schaamte groot bij overmatig zweten

3 oktober 2024 11:34

Schaamte groot bij overmatig zweten

In Nederland lijdt naar schatting 1 tot 3 procent van de bevolking aan hyperhidrosis. Dat komt neer op ongeveer 540.000 tot 900.000 mensen. Hyperhidrosis is een aandoening waarbij mensen overmatig zweten, vaak zonder duidelijke oorzaak, en dit kan aanzienlijke impact hebben op hun dagelijks leven en sociale interacties. 57% van de patiënten schaamt zich altijd voor hun transpiratie. 19% zegt zich vaak te schamen.

Dat blijkt uit een peiling afgelopen maand onder ruim 100 patiënten met hyperhidrosis door de Nationale Geneesmiddelen Monitor en de Nederlandse Hyperhidrosis Patiëntenvereniging overmatigzweten.nl

Taboe

‘Er rust nog een steeds een taboe op. Huisartsen weten er ook niet goed raad mee. 55% voelt zich niet echt serieus genomen door de arts en 9% helemaal niet’, stelt Thijs Barnhoorn, voorzitter van de patiëntenvereniging. ‘Dit terwijl er geneesmiddelen zijn die patiënten kunnen helpen bij het verminderen van de klachten’, stelt Martin van Putten, co-voorzitter van de Nationale Geneesmiddelen Monitor. De Nationale Geneesmiddelen Monitor behartigt en beschermt de belangen van patiënten als het gaat verkrijgbaarheid en vergoeding van medicijnen.

18% zegt activiteiten met anderen altijd te vermijden. 41% doet dat vaak. ‘Er schuilt veel onzichtbaar leed achter overmatig zweten. Het zou mooi zijn als huisartsen zich verdiepen in de ernst van de aandoening en de sociale impact.’

Zweetoksels

Patiënten met hyperhidrosis produceren voortdurend zweet. Ook als ze zich niet of nauwelijks inspannen. Zweethanden komen met 32% het meest voor, gevolgd door oksels (23%) en gezicht (23%). Patiënten kampen met een onaangename lichaamsgeur en kleden zich vaak meermalen per dag om.

Nieuwe crème

Barnhoorn: ‘Patiënten die hieronder gebukt gaan, doen er goed aan naar de huisarts te gaan. Speciale deodoranten die je bij de drogist kunt kopen of op recept bij de apotheek, bieden maar voor 9% soelaas. Een alternatief is een onlangs geïntroduceerd medicijn. Een crème met de werkzame stof glycopyrroniumbromide. Het is nu nog alleen bedoeld voor de oksels maar er wordt gewerkt aan uitbreiding naar voeten en liezen. Dit is naast deodorant ook de enige behandeling die niet pijnlijk is.’

Pijnlijk

Voor alternatieve behandelingen moet je naar een dermatoloog of zelfs chirurg. Zoals het vernietigen van de zweetklieren in de oksels door verhitting. Dat zou moeten leiden tot een zweetreductie van ruim 80%. Wel een pijnlijke operatie. Of injecties met botox. Dit is een kostbare behandeling die 2 tot vier keer jaar moet worden herhaald en pijnlijk is. Slechts 13% van de patiënten zegt daar baat bij te hebben. Ook kunnen patiënten baat hebben bij iontoforese. Een methode waarbij elektrische stroom op de huid wordt toegepast. Geen blijvende oplossing dus het moet continue worden herhaald. Bijna niemand kiest hiervoor. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep verlichting bieden. Dan wordt de zenuw die de zweetklieren in de handen aanstuurt permanent doorgesneden. Maar dit wordt zelden gedaan om het risico op complicaties groot is.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.