Onbekende culturen en hun gewoontes

18 maart 2024 13:11

Onbekende culturen en hun gewoontes

Elke cultuur heeft zijn eigen tradities en gewoontes. Wat voor de een de standaard is, kan voor de ander onbekend zijn. We leven in een wereld met duizenden groepen en gemeenschappen, met ieder hun eigen taal, tradities, feesten en gebruiken. Van de meeste culturen zul je misschien nog niet eens gehoord hebben. Dit is wat onze wereld zo mooi en uniek maakt.

De Ainu uit Japan

Ieder land heeft zo zijn eigen culturen en volken. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de Limburgers, met hun eigen taal en gewoontes en in Japan hebben ze de Ainu. Deze eeuwenoude bevolkingsgroep heeft een rijke geschiedenis en woont op het noordelijke eiland van Japan, genaamd Hokkaidō. Het woord ‘Ainu’ betekent ‘mens’. Hiermee verwijzen ze naar hun eigen volk als identiteit. Deze mensen waren echte jagers en verzamelaars en leefden van de vruchtbare grond bij hun gebied.

De Ainu bevolking was erg geïnteresseerd in de spirituele wereld en hadden dan ook zo hun eigen tradities en rituelen. Ze geloofden dat tattoos ze beschermde tegen ziektes en kwade geesten. Het was dus normaal dat je je in die tijd volledig liet onder tatoeëren, inclusief in het gezicht. Vroeger zat je voor altijd vast aan de tattoo en kon je deze dus niet laten verwijderen. Het was daarom belangrijk dat de tattoo door een officiële tattoo artiest uit de inheemse stam gezet werd. Tegenwoordig zijn er verschillende technieken om een tattoo te laten verwijderen. Het zetten van een tattoo is tegenwoordig ook een enorme trend. Als je een tattoo laat zetten, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het ontwerp en ook over de plaats waar je deze gaat zetten. Toch een tattoo verwijderen? Dat kan bij SkinLab in Maastricht.

De Maori uit Nieuw-Zeeland

In het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, genaamd Taumatawhakatangi­hangakoauauotamatea­turipukakapikimaunga­horonukupokaiwhen­uakitanatahu (echt waar), woont de inheemse stam Maori. Deze eeuwenoude bevolkingsgroep heeft een rijke geschiedenis en bijzondere tradities. Ook de Maori bevolking staat vooral bekend om hun creatieve tattoos. Dit komt doordat ze vroeger geen schrift kenden. Ze drukten zichzelf uit door middel van zang, dans en tekeningen. Deze tekeningen werden later ook op het lichaam gezet. Zo werden zij bekend met de term tattoo.

De Maori heeft ook een traditionele dans genaamd de Haka. Tegenwoordig voeren Maori mensen nog altijd deze dans uit. Haka is een vrij ‘agressieve’ dans. Het doel is namelijk om de vijand af te schikken en om kwade geesten en goden te verjagen. Deze dans wordt enkel door mannelijke Maori uitgevoerd. Vrouwen voeren de Poi dans uit. Deze dans werd uitgevoerd om de handen en polsen soepeler te maken om ze zo voor te bereiden op het handwerk dat ze moeten verrichten.

De Sadhoe uit Nepal

Deze kleurrijke bevolkingsgroep uit Nepal en India, staan vooral bekend om hun kleurrijke gezichten. De heilige mannen worden gezien als plaatsvervangers van de godheid en worden ook wel Sadhoes genoemd. Sadhoes hebben geen contact met familieleden en ook geen enkel eigen bezit. Ook geen eigen huis dus. Je zou ze daarom ook wel monniken of kluizenaren kunnen noemen. Een Sadhoe leeft van de geschenken van gelovige inwoners. Ze mediteren de hele dag door, om zo een band te creëren met de spirituele wereld. Uit onderzoek blijkt dat de kleurkeuze van een yoga mat invloed kan hebben op jouw emoties. Lees hier hoe dat precies zit!

Het Maha Shivaratri festival is een van de meest populaire gebeurtenissen in Nepal en India. Tijdens dit festival eren honderdduizenden hindoes hun belangrijkste god, genaamd Shiva. Op deze dag komen alle Sadhoes bij elkaar op verschillende plekken in de stad, zoals bij tempels of grote pleinen. Op deze dag vasten, zingen en bidden de Hindoes om zo de zegeningen te ontvangen die Shiva aan ze geeft.

Verschillende culturen in Nederland

Ook in Nederland zijn er verschillen in cultuur en gewoontes. Soms dichterbij dan je denkt. In Limburg en ook in een gedeelte van Brabant, wordt al eeuwenlang Carnaval gevierd. Op 11 november begint het Carnavalsseizoen. Echter, het is meer dan alleen een leuk verkleedpartijtje. Het is een katholiek feest ter voorbereiding op Pasen, met voorafgaand een vastentijd van veertig dagen. Tijdens deze vastentijd mochten de katholieken geen vlees eten. Om voor het vasten nog één keer te genieten, bedachten ze Carnaval. Carnavalsvierders noemen het, vaak in hun eigen dialect, daarom ook Vastenavond. De Carnaval eindigt op Aswoensdag. Dit was dan ook de dag dat het vasten begint. Het vasten is tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk. Wel het feestvieren wordt door steeds meer mensen overgenomen. Zelfs mensen die niet in Limburg of Brabant wonen, reizen tijdens het carnavalsseizoen naar de grote steden in het zuiden.

De verschillende culturen zijn een belangrijk onderdeel van de multiculturele samenleving waarin we leven. Zo heeft ieder land dus wel zijn eigen gewoontes en gebruiken. Gelukkig maar, want anders was de wereld ook maar zo saai.

Heb je genoeg van je huidige omgeving, maar twijfel je of verhuizen de juiste stap is? Ontdek 3 tekenen die aangeven dat het tijd is om een nieuwe woning te zoeken.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.