7 tips voedselverspilling tips waarmee je geld bespaart

13 februari 2024 12:27

7 tips voedselverspilling tips waarmee je geld bespaart

Zat van het zien hoe goed eten en je zuurverdiende geld de prullenbak in vliegen? Je bent niet de enige. Dit zijn problemen waarmee veel huishoudens worstelen. Voedsel weggooien voelt niet alleen zonde, het tikt ook aan op je rekening én het is slecht voor onze aardbol. Gelukkig kunnen we die verspilling wel degelijk een halt toeroepen.

In dit artikel delen we 7 effectieve tips die je zullen helpen voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd meer centen in je zak te houden. Met een paar simpele aanpassingen in je routine kun je al groot verschil maken. Lees snel verder en zeg gedag tegen verspilling!

Waarom is voedselverspilling verminderen belangrijk?

Het verminderen van voedselverspilling is cruciaal omdat het helpt bij het besparen van kostbare middelen zoals water en energie, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en draagt bij aan het voeden van meer mensen.

Door minder voedsel te verspillen, verlagen we de druk op ons milieu en ondersteunen we een duurzamere voedselproductie en consumptie. En daarnaast verlagen we ook eens onze eigen uitgaven voor boodschappen aanzienlijk.

Voedselverspilling heeft verstrekkende gevolgen voor zowel het milieu als onze eigen financiën. Er wordt in Nederland jaarlijks nog steeds ongeveer 34 kilo voedsel per persoon verspild, althans Rijksoverheid.

Tip 1: Plan je boodschappen

Een goed doordachte boodschappenlijst en maaltijdplanning zijn cruciaal om overbodige aankopen te voorkomen. Door vooruit te plannen, koop je alleen wat je nodig hebt en verminder je de kans op impulsieve aankopen die kunnen leiden tot verspilling.

Tip 2: Ken je voorraad

Organiseer je koelkast en voorraadkast zodanig dat je een duidelijk overzicht hebt van wat je in huis hebt. Dit helpt je om producten op te maken voordat ze bederven en voorkomt dat je dubbele items koopt.

Tip 3: Begrijp houdbaarheidsdatum

Leer het verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. Veel producten zijn ook na de houdbaarheidsdatum nog veilig te consumeren. Wees slim en voorkom onnodige verspilling.

Tip 4: Slim bewaren

Verschillende voedingsmiddelen vereisen verschillende bewaarmethoden. Ken de beste manieren om je producten vers te houden en gebruik je vriezer om de houdbaarheid van voedsel te verlengen.

Tip 5: Word creatief met restjes

Zie overgebleven ingrediënten als een kans om nieuwe, heerlijke maaltijden te creëren. Wees flexibel en experimenteer met recepten die restjes omtoveren tot iets nieuws.

Tip 6: Portiecontrole

Kook in hoeveelheden die passen bij je huishouden om te voorkomen dat je te veel maakt en uiteindelijk voedsel moet weggooien. Gebruik weegschalen en maatbekers om dit te vergemakkelijken.

Tip 7: Deel met anderen

Heb je te veel gekookt of gekocht? Deel je voedsel met familie, vrienden of maak gebruik van voedsel deel apps. Overweeg ook om overschotten te doneren aan lokale voedselbanken.

Het verminderen van voedselverspilling is een win-win situatie: het is goed voor de planeet en goed voor je portemonnee. Door deze zeven tips toe te passen, kun je een significant verschil maken. Laten we samen werken aan een duurzamere toekomst.

Begin vandaag nog met het implementeren van deze tips en draag bij aan het verminderen van voedselverspilling.  Jouw acties tellen echt!

Terwijl je met deze handige tips zelf de strijd tegen voedselverspilling kan beginnen, biedt MKBZ naast zakelijk nieuws ook vele handige tips die zowel het milieu als onze portemonnee ten goede komen.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.