Zuinig barbecueën met houtskool op een Big Green Egg

4 oktober 2022 10:07

Zuinig barbecueën met houtskool op een Big Green Egg

Die gezellige zomeravonden met vrienden of familie rondom de barbecue, kan jij daar ook zo van genieten? De barbecue komt steeds meer onder druk te staan vanwege de schadelijke stoffen die in de lucht terecht kunnen komen. Daarnaast wordt met de huidige crisis barbecueën op gas en elektriciteit steeds duurder. Behoren die gezellige barbecues dan tot het verleden? Zeker niet! Barbecueën op een Big Green Egg is een zuinige en milieuvriendelijke optie, voor zomer en winter.

Maak kennis met de Big Green Egg

Een Big Green Egg wordt ook wel een kamado barbecue genoemd. Kamado is het Japanse woord voor stoof. Het concept is al meer dan 3.000 jaar oud. De kamado werd vroeger gebruikt om rijst te koken. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de kamado voet aan de grond in de Verenigde Staten.

De laatste jaren wint de kamado en met name de Big Green Egg aan populariteit in ons land. De binnenkant van de barbecue is gemaakt van keramiek. Keramiek is heel goed in staat om warmte vast te houden. Bovendien is de Big Green Egg van boven en van onderen volledig afsluitbaar waardoor de temperatuur constant blijft. Daarmee is de kamado een zuinige barbecue. Ook verbrandt de houtskool vrij compleet. Je hebt daardoor veel minder houtskool nodig. De kamado is gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan en daarmee bijdragen aan het duurzame karakter van de kamado.

De veelzijdigheid van de kamado

Je hamburger grillen is geen enkel probleem voor een kamado, maar de kamado kan nog veel meer. Je verhit je Big Green Egg op een lage temperatuur en het is, in tegenstelling tot andere barbecues, ook mogelijk om je barbecue op deze lage temperatuur te houden. Zo kan je je kamado gebruiken voor het roken van vlees of vis met behulp van houtsnippers. Pulled pork is bij iedereen inmiddels wel geliefd en bekend. Door het langzaam garen op een temperatuur van 100 tot 110 graden valt het vlees bijna vanzelf uit elkaar. Het grillen van een groot stuk vlees is een echt spektakel. Dankzij het hoge deksel passen er makkelijk grote stukken vlees op deze barbecue.

Een gerecht dat je normaal in de oven bereidt, gaat ook prima in de Big Green Egg. Je plaatst het gerecht in een aardewerkenschaal op het rooster en sluit het deksel. Nu is het alleen geduldig afwachten. Stomen en bakken kan de kamado ook. Serveer je zelfgemaakte brood als bijgerecht rechtstreeks van de barbecue.

Voorkom overlast

De rook van de barbecue kan voor schadelijke stoffen in de lucht zorgen. Mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier last van krijgen. Beperk eventuele overlast voor de buren door rekening te houden met de windrichting. Als het windstil is, kan je beter niet barbecueën. Voorkom luchtvervuiling in huis en sluit ramen en deuren als je de barbecue aansteekt, maar bovenal geniet! Met een aantal simpele tips is zuinig en milieuvriendelijk barbecueën prima mogelijk.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.