Zo ga je om met een wespennest

16 januari 2023 11:56

Zo ga je om met een wespennest

Veel last van een wespennest die onder een afdak of in de tuin hangt? Ga er niet met een stok tegen slaan zoals in films nog wel eens gebeurt. Een wespennest is niet iets waar je zonder na te denken mee om kan gaan. Voor je het weet ben je twintig keer gestoken door wespen die hun nest verdedigen en moet je naar het ziekenhuis. Met twintig keer kom je nog goed weg, want er leven al gauw duizenden wespen in zo’n nest. In deze blog leggen we je uit hoe je om moet gaan met een wespennest!

Kun je een wespennest laten liggen of hangen?

Technisch gezien, mits je er geen last van hebt, kan je een wespennest laten hangen. Hiervoor is wel belangrijk dat dit nest niet in de buurt van kinderen hangt. Daarnaast moet er goed nagedacht worden over het feit dat een wespennest misschien nu geen probleem is, maar in een ander seizoen kunnen de wespen een stuk agressiever worden. Kun je een wespennest laten liggen of hangen? Ja. Is het verstandig? Nee.

Nadelen gestoken worden door wesp

Het is alles behalve fijn om gestoken te worden door een wesp. Een wesp laat giftig stof achter in je lichaam. Normaal gesproken zal je enkel last krijgen van de meerdere steken die een wesp kan doen. Ook zwelt de huid op en wordt dit rood en zeer pijnlijk. Word je gestoken in de mond of keel? Dan gaat je reactie veel heviger zijn en moet je direct naar het ziekenhuis. Direct naar het ziekenhuis gaan is ook van toepassing wanneer je allergisch bent voor wespen.

Zit de angel nog in de huid na een wespensteek (er van uitgaande dat de angel los heeft gelaten)? Haal deze dan er zo snel mogelijk uit. Kijk ook goed of het gif zakje nog op of om de angel heen zit. Zo ja, knijp deze niet kapot. Dit laat het gif vrij en zal enkel zorgen voor meer irritatie, iets wat je op dat moment zeer zeker niet wilt.

Kan ik een wespennest zelf verwijderen?

Je kunt proberen een wespennest zelf te verwijderen. Als je enkel normale kleren hebt raden we je ook aan om jezelf naar het ziekenhuis te rijden, wespen kunnen namelijk door normale kleren heen steken. Er van uitgaande dat je niet allergisch bent, zal dit geen direct gevaar zijn. Weet ook: wespen kunnen je meerdere keren steken, in tegenstelling tot bijen. Wij raden dus ten strengste aan dat je de ongediertebestrijding contacteert. Deze professionals, zoals te vinden in de voorgaande link, zijn getraind én hebben de juiste uitrusting om wespen en ander ongedierte veilig te verwijderen. Zodanig wordt het risico weggenomen en kun jij weer in of bij de ruimte die voorheen bezet werd door wespen!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.