Tips om essentiële oliën van nep oliën te onderscheiden
2 augustus 2023 09:00
Het gebruik van etherische oliën voor aromatherapie is de afgelopen decennia steeds populairder geworden. Waarbij veel personen allerlei etherische oliën kochten om zo gepersonaliseerde mengsels en remedies voor verschillende aandoeningen te creëren.
Je zult meestal behoorlijk veel keuze hebben als het gaat om het online of in de winkel kiezen van pure essentiële oliën. Er zijn bijzonder veel aanbieders beschikbaar. Het wordt zo echter ook vrij moeilijk om te weten welke slechte imitaties en vervalsingen zijn.
Kwaliteit is echter, vanwege het gebruik ervan, van het grootste belang als het om etherische oliën gaat. Je ademt ze hoogstwaarschijnlijk via een diffuser in of gebruikt ze voor plaatselijke toepassingen. Bij beide toepassingen is jouw lichaam betrokken. Dus als het gaat om het gebruik van iets dat invloed heeft op je lichaam, moet je altijd voor veilige en pure ingrediënten kiezen. Dit zorgt immers voor een minimaal risico op het gebied van allergieën en eventuele bijwerkingen.
Maar hoe herken je deze pure essentiële oliën en hoe onderscheid jij ze van nep varianten? Hieronder vind je enkele suggesties waar je goed op moet letten om kwaliteit oliën in je bezit te krijgen.
De verpakking
De juiste verpakking is erg belangrijk bij etherische oliën. Deze hoogwaardige oliën moeten altijd in glazen containers worden bewaard. Essentiële oliën bevatten immers sterke chemische verbindingen die kunnen afbreken en reageren wanneer ze met plastic in contact komen.
De gebruikte flesjes moeten ook een donkere kleur hebben. Want etherische oliën kunnen snel in kwaliteit achteruit gaan als ze aan ultraviolette straling blootgesteld worden. Dus als een etherische olie in een plastic en/of doorzichtige container wordt bewaard, koop deze dan niet.
Het etiket
Door simpelweg het etiket van een etherische olie fles te onderzoeken, kun je al vaak gemakkelijk beoordelen of je die etherische olie wel of niet moet kopen. Een duidelijke indicatie dat een etherische olie nep is, is dat alleen de gewone naam van de etherische olie op het etiket staat, in plaats van de Latijnse botanische naam.
Er staat dan bijvoorbeeld enkel lavendel op het etiket, in plaats van ‘Lavandula angustifolia’. De meeste gerenommeerde leveranciers van etherische olie zullen er beide namen opzetten. Het etiket moet daarnaast de belangrijke veiligheidsinformatie bevatten.
De geur
Dit is iets moeilijker te onderzoeken, tenzij je al enige ervaring met essentiële oliën hebt. Als je ooit hoogwaardige, pure etherische oliën hebt geroken, dan ruik je vaak direct het verschil in vergelijking met de goedkope oliën. Als de olie een kunstmatige geur heeft of naar alcohol ruikt, dan is het bijna altijd een vervalsing.
De prijs
Beoordeel bovendien of de prijs te mooi is om waar te zijn. Het destilleren van etherische olie is een kostbare aangelegenheid. Het produceren van pure etherische oliën is dan ook zeker een stuk duurder dan die van alle andere soorten oliën. Dus als je denkt dat je een koopje hebt gevonden, dan kan dit al snel een rode vlag over de kwaliteit ervan zijn.
De test
Er is een super eenvoudige test die jij kunt uitvoeren om te zien of een etherische olie nep is of niet. Gebruik hiervoor een leeg wit vel papier en giet er een druppel olie op. Laat het vervolgens een paar uur drogen. Nadat de olie volledig is opgedroogd, mag er vrijwel geen zichtbaar spoor van de olie op het papier achterblijven. Want als dit wel zo is, dan is het mogelijk dat deze olie nep is of dat er een dragerolie aan toegevoegd is.
Enkele andere belangrijke aandachtspunten
Als je naar een betrouwbare etherische olie op zoek bent, dan zijn er wellicht nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten:
- De olie moet transparant zijn, net zoals patchouli olie. Als dat niet het geval is, dan is het mogelijk met een andere olie gemixt of met water verdund
- De olie moet een consistente viscositeit hebben. Het is misschien niet puur als het te dik of te dun is
- De olie moet een frisse, aangename geur hebben. Als het ranzig of naar chemicaliën ruikt, dan is het waarschijnlijk niet puur
- De kleur van de olie kan variëren afhankelijk van de plant waar het vandaan komt, maar het moet van batch tot batch redelijk consistent zijn
- Als je een olie aanschaft die goed voor jouw huid is, dan moet deze niet-comedogeen (de poriën niet verstoppen) en hypoallergeen (geen allergieën veroorzaken) zijn
Hopelijk zal al deze bovenstaande handige informatie jou van de kennis voorzien die jij nodig hebt om zelf uit te zoeken welke essentiële oliën je maar beter kunt vermijden. Dus als een essentiële olie niet juist gebotteld, correct geëtiketteerd en niet nauwkeurig plus eerlijk geprijsd is, dan kan je hier vaak maar beter van afzien.