Terugleverkosten voor zonnepaneelhouders stegen met gemiddeld 18% in half jaar tijd
24 oktober 2024 11:29
Voor huishoudens met groot aantal panelen stijgen de kosten het meest
De terugleverkosten - de kosten die energieleveranciers in rekening brengen voor het terugleveren van opgewekte stroom aan het net - stegen afgelopen half jaar met gemiddeld 18%. Voor huishoudens met een groot aantal panelen loopt dat op met ruim 23%. Dat blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl dat keek naar drie veelvoorkomende scenario’s. Door de stijging krijgen huishoudens die afhankelijk zijn van zonnepanelen om hun energierekening te verlagen, juist te maken met extra kosten en een langere terugverdientijd. Ook is het voor zonnepaneelhouders door de extra kostenpost moeilijker om een vergelijking te maken tussen energieleveranciers.
Onderzoek 3 veelvoorkomende scenario’s
Vergelijker Overstappen.nl keek in drie scenario’s naar het verschil tussen 1 maart 2024 en 24 oktober 2024. In scenario 1 gaat het om een huishouden van twee personen met zeven zonnepanelen, die samen 2100 kWh terugleveren. Scenario 2 beschrijft een huishouden van drie personen met twaalf zonnepanelen, die 3600 kWh terugleveren. In scenario 3 gaat het om een huishouden van vijf personen met zeventien zonnepanelen, met een totale teruglevering van 5100 kWh.
Huishoudens die meer opwekken dan ze verbruiken ervaren het meeste last van de terugleverkosten. Huishoudens met bijvoorbeeld 5100 kWh teruglevering ervaren de grootste stijging in gemiddelde terugleverkosten tot wel 23,5%.
De terugleverkosten niet als boete zien
Volgens Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl, moeten zonnepaneelhouders de terugleverkosten niet als boete zien. “ Het is heel ongenuanceerd om de terugleverkosten te bestempelen als een boete. Het is een feit dat de kosten voor energieleveranciers door de salderingsregeling flink zijn opgelopen en het is logisch dat deze kosten ergens in de prijs terugkomen. Gelukkig kunnen leveranciers niet zomaar elk bedrag vragen: de ACM controleert de redelijkheid van de tarieven. Voordat de terugleverkosten bestonden, rekenden energieleveranciers deze kosten door aan iedereen en dus ook aan niet-zonnepaneelhouders. Dat is nog oneerlijker: zo betalen zij mee aan de kosten voor anderen. Energieleveranciers verdelen de kosten nu evenrediger. Het is goed als hier duidelijke wetgeving voor komt, want die is er nu nog niet” .
Vergelijken voor zonnepaneelhouders steeds moeilijker
Overstappen.nl signaleerde eerder al dat de gemiddelde terugleververgoeding in één jaar tijd is gehalveerd. Dit betekent dat zonnepaneelbezitters niet alleen minder krijgen voor hun overtollig opgewekte stroom, maar nu ook meer moeten betalen door de terugleverkosten. Met al deze componenten op de energierekening is het voor zonnepaneelhouders moeilijker om energiecontracten met elkaar te vergelijken.
Schlagwein geeft advies wat te doen als zonnepanelen hebt: “Mijn advies is om je niet blind te staren op de hoogte van de terugleverkosten en de terugleververgoeding. Sommige leveranciers hebben lagere kosten, maar ook hogere verbruikstarieven of lagere kortingen. Je moet kijken naar de all-in netto-jaarprijs. De terugleverkosten blijven voorlopig een vast component op elke energierekening voor klanten met zonnepanelen. De verschillen tussen leveranciers zijn echter erg groot. Het is daarom belangrijk om te kijken welke leverancier voor jouw situatie de beste keuze is.”