NHG wil deel risico’s flexwoningen overnemen
3 september 2024 09:40
Meer betaalbare flexwoningen voor starters
Ruim een op de drie woningzoekers tussen de 20 en 34 jaar heeft interesse in de aankoop van een flexwoning op grond met een tijdelijke woonbestemming. Dit blijkt uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Deze innovatieve woonvorm kan sneller en goedkoper worden gerealiseerd. De organisatie, die zich inzet voor verantwoorde woonfinanciering, onderzoekt of zij via haar garantieregeling de achterblijvende financieringsmogelijkheden van dit type woningen kan verbeteren.
Een meerderheid van de jonge woningzoekenden is gefrustreerd omdat er zo weinig betaalbare woonruimte te krijgen is. Bijna de helft is al meer dan 6 maanden op zoek naar een geschikte woning. Dit gaat moeizaam vanwege onvoldoende spaargeld en financieringsmogelijkheden en het gebrekkige aanbod van woningen binnen het budget. Flexwoningen op tijdelijke grond kunnen sneller en goedkoper gebouwd worden, waardoor op korte termijn meer betaalbare koopwoningen worden gecreëerd.
Ruim een op de drie woningzoekers heeft interesse in de aankoop van een flexwoning op tijdelijke grond, met name vanwege de lagere maandlasten. Ook zien ze het als een kans om op de koopwoningmarkt te komen. Consumenten die een flexwoning willen kopen vinden het belangrijk dat ze de woning na een paar jaar makkelijk kunnen verkopen en daarbij niet met een schuld komen te zitten. Meer dan de helft vindt het fijn als ze er tien jaar kunnen wonen. Voor 1 op de 5 mensen is vijf jaar ook goed. Daarnaast vinden ze de locatie en voorzieningen in de buurt belangrijk. Een zorg is dat ze mogelijk minder vermogen opbouwen dan bij een reguliere woning.
Betaalbaar en sneller te realiseren
Flexwoningen op grond met tijdelijke woonbestemming kunnen bijdragen aan meer betaalbare koopwoningen. Een flexwoning kost gemiddeld 180.000 euro terwijl de gemiddelde prijs van een reguliere woning als snel rond de 450.000 euro ligt. Een van de redenen dat een flexwoning relatief weinig kost, is dat deze in de fabriek wordt gemaakt en gemiddeld kleiner is dan reguliere woningen. De kwaliteit van flexibele woningen is hetzelfde als bij reguliere nieuwbouwwoningen.
Het belangrijkste verschil tussen dit type woningen en 'reguliere' woningen is dat de woning maar een beperkte tijd mag staan op de grond waarop deze wordt neergezet. Het voordeel hiervan is dat dit een hoop tijd scheelt, omdat het eenvoudiger is om de benodigde vergunningen te verkrijgen. Maar deze tijdelijkheid brengt ook financiële onzekerheid met zich mee voor de woningeigenaar en voor hypotheekverstrekkers. Flexwoningen op tijdelijke grond zijn daarom vaak huurwoningen, aangeboden door woningcorporaties. De koopsector blijft achter door de onzekerheden die deze nieuwe woningvorm met zich meebrengt. Financiering van flexwoningen op tijdelijke grond is op dit moment nauwelijks mogelijk.
Mogelijke inzet garantie NHG
NHG onderzoekt of zij deze onzekerheden rondom financiering voor deze woningvorm kan verminderen door de NHG-garantie in te zetten. Het streven is om eind dit jaar / begin volgend jaar, een pilot te starten met één of twee gemeenten.
Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG: “NHG maakt zich zorgen over de sterk gestegen huizenprijzen. Het is belangrijk dat er meer betaalbare koopwoningen gebouwd worden en dat dit op korte termijn gebeurt. We geloven dat flexwoningen op grond met tijdelijke woonbestemming hieraan een bijdrage kunnen leveren. Dit is met name interessant voor starters, omdat het extra kansen biedt om op de koopwoningmarkt te komen. Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor de risico's van deze innovatieve woonvorm. Daar kan NHG een rol spelen en daarom onderzoeken wij welke zekerheden we vanuit NHG zouden kunnen bieden.”
NHG wil samen met ministerie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, geldverstrekkers, woningcorporaties en gemeenten onderzoeken of we deze innovatieve woonvorm kunnen stimuleren.