JOZO ondersteunt WHO-aanbeveling: “Kies voor kaliumzout en verlaag je natriuminname”
4 maart 2025 08:00
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuwe richtlijn geïntroduceerd om de wereldwijde zoutconsumptie te verlagen. De aanbeveling luidt: vervang keukenzout of zeezout door kaliumzout. JOZO, met bijna een eeuw ervaring in zoutproductie, biedt met natriumarm zout alvast een bewuste keuze voor een gezondere levensstijl.
Natriuminname ligt wereldwijd te hoog
We nemen met z’n allen te veel natrium in, naar schatting zo’n 4,3 gram per dag – zo blijkt uit eerder onderzoek. En dat is het dubbele van de WHO-aanbeveling van minder dan 2 gram natrium per dag, wat overeenkomt met zo’n 5 gram zout per dag.
De WHO stelt nu voor het eerst dat kaliumzout een veilige en effectieve manier is om de natriuminname te verlagen. Het advies moet consumenten die al veel natrium binnenkrijgen via bewerkte voeding een richtlijn geven voor wat ze thuis kunnen doen. Want een te hoge natriuminname verhoogt het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes, een wereldwijd gezondheidsprobleem. Daarnaast wordt te veel natrium in verband gebracht met verminderde nierfunctie en een verhoogd risico op maagkanker.
Nicolaas Basson van JOZO: “Als merk dat bewuste keuzes stimuleert, vinden we het belangrijk om consumenten te informeren over hun zoutinname. We begrijpen dat zout essentieel is voor smaakbeleving en daarom bieden we naast ons reguliere assortiment ook natriumarm zout. Het is niet de bedoeling om zout volledig te schrappen, maar om bewuste alternatieven te bieden zodat consumenten zelf de regie houden over hun gezondheid. En dan is kaliumzout een slimme én smakelijke oplossing.”
Kaliumzout als gezond alternatief
Kalium is een mineraal dat de negatieve effecten van natrium tegengaat door de bloeddruk te verlagen en de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren te ondersteunen. In kaliumzout is een deel van het natriumchloride vervangen door kaliumchloride, bijvoorbeeld in een verhouding van 70% kaliumzout tot 30% natriumzout. Naast het overstappen op kaliumzout bestaan er ook andere manieren om de zoutinname te verminderen zonder concessies te doen aan de smaak. Het gebruik van verse en onbewerkte producten is daarbij essentieel, aangezien ongeveer 75% van onze zoutinname afkomstig is uit bewerkte voedingsmiddelen zoals brood, vleeswaren, sauzen, soepen en kaas. Daarnaast kunnen kruiden en specerijen, zoals knoflook en peper, worden ingezet om gerechten extra smaak te geven.
JOZO Low Sodium Salt: 70% minder natrium
JOZO-zout met een laag natriumgehalte is een van de zuiverste zoutsoorten ter wereld. Het zout wordt op een duurzame manier gewonnen uit ondergrondse afzettingen in Nederland en Denemarken – afzettingen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan door de verdamping van de Zechstein Zee. JOZO Low Sodium Salt bevat minstens 70% minder natrium dan gewoon keukenzout en biedt tegelijk de voordelen van kalium. Het fijne zout lost snel op en zorgt voor een gelijkmatige smaakverdeling in gerechten.
Over JOZO
Sinds 1929 brengt JOZO met zorg en expertise kwaliteitszout op de markt. Met een focus op duurzaamheid en innovatie blijft het merk zich inzetten voor een gezondere samenleving zonder toegevingen te doen op het vlak van smaak en kwaliteit.
JOZO is een merk van Hengelo Salt Specialties, dat deel uitmaakt van de Salins Group, een van de grootste zoutproducenten in Europa. De Franse groep bestaat al meer dan 160 jaar en telt vandaag wereldwijd zo’n 2.200 medewerkers. Meer informatie over JOZO is te vinden op www.jozosalt.com.