Hoe een gratis proefperiode mij uiteindelijk veel geld kostte

25 maart 2025 11:24

Hoe een gratis proefperiode mij uiteindelijk veel geld kostte

Een paar maanden geleden kwam ik een aantrekkelijke aanbieding tegen: “Probeer gratis onze premium dienst voor 30 dagen — geen verplichtingen.” Het leek ideaal. Ik hoefde alleen mijn e-mailadres en betaalgegevens achter te laten, en kon meteen gebruikmaken van alle functies. Ik zette een herinnering in mijn agenda om het na 28 dagen op te zeggen, maar in de drukte van de week vergat ik het toch.

Een maand later zag ik op mijn rekening een afschrijving die hoger was dan verwacht. Niet alleen had ik het abonnement laten doorlopen, maar het bleek dat het bedrag automatisch werd verhoogd na de proefperiode. Er zat een minimumduur aan verbonden van drie maanden, iets wat onduidelijk in de kleine lettertjes stond vermeld. Uiteindelijk kostte mijn ‘gratis’ proefperiode me ruim honderd euro.

Ik ben niet de enige die in zo’n abonnementsval trapt. Steeds meer bedrijven werken met slimme constructies waarbij een gratis proefperiode ongemerkt overgaat in een betaald abonnement. En vaak zijn deze abonnementen lastiger op te zeggen dan je zou denken.

Waar moet je op letten voordat je een gratis proefabonnement afsluit?

  1. Lees de voorwaarden zorgvuldig
    Kijk of er sprake is van een automatische verlenging, hoe lang de abonnementsduur is na de proefperiode en of er opzegkosten aan verbonden zijn.

  2. Let op de opzegtermijn
    Sommige diensten eisen dat je al vóór het einde van de proefperiode opzegt. Wacht dus niet tot de laatste dag, maar zet een herinnering ruim van tevoren.

  3. Controleer of opzeggen eenvoudig kan
    Betrouwbare aanbieders bieden duidelijke opzegmogelijkheden via hun website of klantenservice. Als het ingewikkeld wordt gemaakt, is dat een slecht teken.

  4. Betaal nooit via vage tussenpartijen
    Gebruik bij twijfel een creditcard of PayPal, zodat je in sommige gevallen de betaling kunt terugdraaien als er iets misgaat.

Wat als je er toch in trapt?

Als je per ongeluk vastzit aan een abonnement, probeer dan direct contact op te nemen met het bedrijf. Soms is er coulance als je net te laat bent met opzeggen. Lukt dat niet, dan kun je proberen via je bank of creditcardmaatschappij een betwisting in te dienen. Daarnaast kun je melding maken bij ConsuWijzer en de Fraudehelpdesk als je het gevoel hebt dat er sprake is van misleiding.

Blijf kritisch en laat je niet verleiden

Gratis proefperiodes zijn vaak aantrekkelijk, maar bedenk goed waarom een bedrijf dit aanbiedt. Het verdienmodel is erop gericht dat jij vergeet op te zeggen. Laat je niet verrassen en wees alert op de kleine lettertjes.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.