Heerlijke en eerlijke Specialty Coffee

14 december 2022 15:36

Heerlijke en eerlijke Specialty Coffee

Specialty Coffee koffiebonen die ook Direct Trade worden ingekocht

Specialty coffee wordt steeds populairder! Specialty coffee is een bekende term in de koffiewereld en een keurmerk voor koffiebonen van de allerbeste kwaliteit. Smaakvol, met aroma’s die niet verbloemd worden, en met de hand geplukt. De populariteit van Specialty Coffee is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat komt omdat de consument tegenwoordig steeds veeleisender is, ook op het gebied van koffie.

En naast de kwaliteit van koffiebonen die toch wel door het specialty coffee keurmerk geborgd worden, zijn de herkomst van de koffiebonen en de weg van koffieboer naar koffiedrinker ook steeds meer van belang.

Specialty coffee & direct trade koffiebonen

Direct trade koffie is niet hetzelfde als specialty coffee. Het specialty coffee keurmerk voor koffiebonen zegt wat over de kwaliteit. Bij direct trade koffie gaat het om de koffiebonen die door de koffieleverancier rechtstreeks worden ingekocht bij de boeren. Dus zonder tussenkomst van andere partijen die de prijs opdrijven. Met andere woorden: als de specialty coffee koffiebonen ook nog eens direct trade worden ingekocht, dan is de koffie wel extra duurzaam.

De meest eerlijke koffie

We kunnen dus concluderen dat specialty coffee en direct trade koffie, zeker wanneer beiden gecombineerd zijn, echt heerlijke en eerlijke koffie is. Maar de koffie kan nóg eerlijker!

Rondom het branden van de direct trade ingekochte specialty coffee koffiebonen (ja, dat is een hele mond vol), kan de koffieleverancier nog verder gaan in zijn sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid. Denk aan het proces van verpakken, inpakken, verzenden en winstmarges.

Eerlijke koffiebonen kopen

In Gemert (NB) hebben we een bedrijf gevonden dat enkel specialty coffee koffie verkoopt en deze koffiebonen kopen zij direct trade in. Hun koffieverpakking en de gebruikte inkt is volledig afbreekbaar en zij laten de specialty coffee koffiebonen en gemalen koffie inpakken door MeMo. Ook aan CO2 neutrale verzending is gedacht: lokaal wordt de specialty coffee gratis bezorgd per bakfiets. En om het plaatje van eerlijke koffie compleet te maken kunnen we ook nog melden dat de opbrengsten uit de koffie verkoop ten gunste komt aan de Josephat Torner Foundation. Deze stichting zet zich in voor acceptatie en inclusie van mensen met albinisme. En laat dat nou net een groot probleem zijn in veel Afrikaanse landen waar koffiebonen vandaan komen.

Vers gebrande specialty coffee koffiebonen

De koffieleverancier van hierboven heeft ook een specialty coffee koffiewebshop, een koffiewinkel waar je de koffie kunt proeven en een eigen koffiebranderij. Zij kopen de specialty coffee direct trade in bij de koffieboeren in o.a. Tanzania, Colombia, Indonesië, Rwanda, Peru en Brazilië. De Specialty Coffee die je daar bestelt is meestal in de week van verzenden gebrand.

Winnaar duurzame koffie smaaktest

De “Usawa Tanzania Arenga” koffie is het proberen mee dan waard. Deze specialty coffee is winnaar van de smaaktest van ASN Bank en Voor de Wereld van Morgen. De direct trade koffie “Tanzania Arenga” kreeg een 8,5 gemiddeld van het smaakpanel.

Tv-presentator Maurice Lede (van het Klokhuis, 3 op Reis, etc.) was een van de koffieproevers. Volgens hem heeft deze specialty coffee een krachtige geur van het branden en een rond mondgevoel.

Meer informatie:

Usawa Coffee
Kerkstraat 3a, 5421 KX Gemert
https://www.usawa.coffee/
info@usawa.coffee
0492 218 960

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.