Aantal coronabesmettingen bereikt hoogste punt van 2024

31 oktober 2024 13:29

Aantal coronabesmettingen bereikt hoogste punt van 2024

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt de afgelopen weken fors op, dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut monitort nog altijd het aantal virusdeeltjes dat zich in het rioolwater bevindt. Dat het aantal besmettingen toeneemt, hangt sterk samen met het begin van de herfst. Virussen blijven langer in leven en bewegen zich makkelijker van de ene naar de andere persoon, doordat we steeds vaker binnen leven. Buiten begint het kouder te worden en neemt ook de lengte van de dagen af. Heb jij dit jaar al een corona zelftest gedaan, om te controleren of je het virus onder de leden hebt? Mocht de test positief zijn, dan kun je dit melden via de Infectieradar van het RIVM. Naast het meten van de coronadeeltjes in het rioolwater, is dit een tweede middel om de ontwikkeling van het aantal besmettingen in Nederland in de gaten te houden.

Nieuwe piek ligt hoger dan die van de zomergolf

Eerder dit jaar, in juli, kreeg Nederland al eens te maken met een piek in het aantal virusdeeltjes. Het werd destijds de zomergolf genoemd. Na een lichte daling, wordt nu een tweede piek bereikt. De huidige piek ligt hoger dan die in juli; alleen in januari lag het aantal deeltjes in het rioolwater hoger dan momenteel het geval is.

Ten opzichte van eind september was er eerder deze maand sprake van een stijging van 33%. Vergelijk je het aantal besmettingen van begin oktober met die van half september, dan gaat het zelfs om een verdubbeling. Het maakt dat het RIVM het aantal virusdeeltjes in het water inmiddels beschrijft als “relatief hoog”.

Nederlanders kunnen zich opnieuw laten vaccineren

Nederlanders hebben sinds september de mogelijkheid om zich opnieuw te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat gebeurt inmiddels niet meer met een breed gedeelde uitnodiging; in veel gevallen worden mensen doorverwezen via de behandelend arts. Mocht je niet onder behandeling zijn bij een arts, maar wel een vaccinatie wensen, dan kun je deze aanvragen via de GGD. Het laten zetten van een nieuwe inenting is voornamelijk interessant voor mensen vanaf 60 jaar. Zij krijgen hier nog wel een uitnodiging voor. Ook zorgmedewerkers die jonger zijn komen in aanmerking voor de prik en worden uitgenodigd. Uit eerder onderzoek, waarvan de resultaten afgelopen september gepubliceerd werden, blijkt dat men baat heeft bij een vaccinatie. Het verkleint de kans op overlijden.

Oplopend ziekteverzuim op de werkvloer

Dat het aantal besmettingen met het coronavirus oploopt, betekent dat ook het ziekteverzuim op de werkvloer toeneemt. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt kost het bedrijven relatief veel moeite om (tijdelijk) weggevallen personeel te vervangen. Andere collega’s hebben het zelf vaak immers al druk zat, waardoor werk langer blijft liggen. Om het risico op een snelle stijging in het ziekteverzuim tegen te gaan, wordt het werkgevers aangeraden om maatregelen te nemen die de hygiëne op de werkvloer stimuleren. Zorgmedewerkers kunnen ook online een coronatest kopen, die je vaak dan snel in huis hebt.

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.