Veel misvattingen en gebrek aan kennis onder Nederlanders over financiële vangnetten na overlijden

2 augustus 2024 11:56

Veel misvattingen en gebrek aan kennis onder Nederlanders over financiële vangnetten na overlijden

  • Maar liefst 18% van de Nederlanders is niet bekend met het concept van een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering

Door 1 op de 3 Nederlanders wordt (onterecht) gedacht dat er standaard een overheidsuitkering is na het overlijden van een partner. Dat is echter lang niet altijd het geval. Je moet aan veel voorwaarden voldoen om een uitkering (Anw) van de overheid te krijgen. Op dit moment ontvangt slechts 25% van de weduw(nar)en een Anw-uitkering. Dit blijkt uit onderzoek van TAF Verzekeringen onder meer dan duizend Nederlanders. 

Overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) bieden belangrijke financiële zekerheid, maar veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Volgens 31% van de Nederlanders wordt er onvoldoende gedaan aan de bewustwording rondom de financiële gevolgen bij overlijden, dit blijkt uit het onderzoek van TAF. Zo geeft 1 op de 10 respondenten aan dat zij niet goed weten waar zij recht op hebben wat betreft uitkeringen en verzekeringen. 

“Het is zorgelijk dat er zo weinig bewustwording is over de financiële gevolgen voor nabestaanden bij het overlijden van een partner. Doordat er daar te weinig bekend over is, kunnen veel Nederlanders geldproblemen krijgen als zij onverhoopt in deze nare situatie terecht komen. Er valt daarom wat over te zeggen of er hier geen taak ligt voor de overheid”, stelt Nicole Hollander, directeur van TAF Verzekeringen. 

Gebrek aan kennis is zorgwekkend

Maar liefst 18% van de Nederlanders blijkt uit onderzoek van TAF niet bekend te zijn met het concept van een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering. Zo denkt zeker 1 op de 5 respondenten dat het niet logisch is om een ORV af te sluiten als je geen kinderen hebt. En slechts 24% van de Nederlanders denkt dat het zonder partner ook handig is om een ORV af te sluiten. 

Van de ondervraagden heeft 37% geen uitvaartverzekering en 59% geen ORV. Als reden waarom er geen overlijdensrisicoverzekering is afgesloten, geven respondenten onder andere aan dat ze er nooit stil bij hebben gestaan (22%), het nut er niet van inzien (18%) of zich er onvoldoende in hebben verdiept (17%). “Deze cijfers zijn zorgwekkend. De overheid kan een cruciale rol spelen door te investeren in educatie en voorlichting om misverstanden en het gebrek aan kennis aan te pakken. Door betere voorlichting kan veel financieel leed worden voorkomen”, aldus Hollander. 

Rol van de overheid

Nicole Hollander: “Gezien het gebrek aan bewustwording en de verkeerde aannames over financiële ondersteuning bij overlijden, denk ik dat er voor de overheid een belangrijke opdracht ligt. Zo zou de overheid kunnen investeren in educatie en voorlichting om mensen bewust te maken van de financiële gevolgen bij overlijden. De huidige misverstanden en het gebrek aan kennis kunnen ernstige financiële consequenties hebben voor nabestaanden. Het is van groot belang dat de overheid actie onderneemt om deze bewustwording te vergroten en zo het financiële welzijn van nabestaanden te waarborgen." 

Over het onderzoek

Onderzoek onder 1036 Nederlanders van 18 jaar en ouder, landelijk representatief, afgenomen door onderzoeksbureau MWM2 (certificeringen ISO20252, ISO27001, en ISO27701) in maart 2024.

Over TAF Verzekeringen 

TAF Verzekeringen, gevestigd in Eindhoven, is expert in financiële producten die inkomen en vermogen beschermen. Met het aanbieden van eenvoudige en transparante financiële oplossingen, waaronder arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en levensverzekeringen, willen wij mensen helpen om zo onbezorgd mogelijk te leven. Met meer dan 600.000 actieve overlijdensrisicoverzekeringen is TAF marktleider op het gebied van ORV en aanbieder van Arbeidsongeschiktheidsoplossingen. 

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.