Wat moet je weten voor je een verhuizing plant?

20 september 2024 15:22

Wat moet je weten voor je een verhuizing plant?

Een verhuizing is een spannende nieuwe fase in ieders leven. Of het nu je eerste woning is alleen of samen met je partner, het blijft een mijlpaal. Helaas kan een verhuizing ook veel stress met zich meebrengen. Om dit proces zo soep mogelijk te laten verlopen, is een goed doordacht plan van belang. We bespreken dan ook in deze blog wat je niet mag vergeten bij het plannen van een verhuizing!

Op tijd plannen

Wellicht is het logisch, maar toch onderschatten veel mensen hoeveel tijd de voorbereiding inneemt. Begin daarom ruim van tevoren met plannen, het liefst nog een paar maanden voor de daadwerkelijke verhuizing. Het geeft je genoeg tijd om alles rondom de verhuizing te regelen, spullen in te pakken en de administratie in orde te maken. Maak voor jezelf een overzicht of tijdlijn met alle belangrijke stappen. Denk aan het inpakken van je spullen tot het doorgeven van je adreswijziging bij instanties. Doordat je deze stappen ruim van te voren plant, bespaar je jezelf last-minute stress.

Budgetteren

Ook kan een verhuizing duurder zijn dan je denkt. Zo zijn er bijvoorbeeld kosten verbonden aan het inhuren van een verhuisbedrijf en het huren van een verhuiswagen. Ook komen er kosten bij kijken voor het kopen van verpakkingsmateriaal of mogelijke opslagruimte van je spullen. Het is dus ook verstandig om ruim van te voren een budget op te stellen voor de verhuizing. Dit zijn de belangrijkste kostenposten om rekening mee te houden:

  • Verhuizers: vergelijk verschillende verhuisbedrijven om te ontdekken welk bedrijf het voordeligst is. Het is toch belangrijk om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten.
  • Verpakkingskosten: uiteraard kan het verpakkingsmateriaal snel oplopen als je veel spullen hebt. Denk aan verhuisdozen en allerlei ander materiaal die je dus op tijd bij elkaar moet rapen, ter goede voorbereiding.
  • Verzekeringen: als je waardevolle bezittingen hebt, is het vaak nodig om extra verzekeringen af te sluiten. Check dus van tevoren of je spullen verzekerd zullen zijn tijdens de verhuizing.

Spullen organiseren

Een verhuizing is vaak een goed moment om te bekijken welke spullen je écht nodig hebt. Denk dus goed na over wat je wil meenemen en weg doen. Des te eerder je hiermee begint, des te sneller het inpakproces verloopt. Ook hiervoor hebben we tips:

  • Ga per kamer langs welke spullen je echt nodig hebt. Zo maak je ruimte vrij en bespaar je tijd en geld.
  • Spullen die in goede staat zijn en je niet meer nodig hebt kun je doneren of verkopen. Met deze financiële tip verdien je uiteraard een lekker zakcentje mee, maar draag je ook bij aan duurzaamheid.
  • Een andere handige tip is het labelen van je dozen voor een goede organisatie tijdens je verhuizing. Schrijf dus op elke doos wat erin zit en maak het op deze manier gemakkelijk voor jezelf.

Weersomstandigheden tijdens het verhuizen

Een ander aspect dat kan bijdragen aan het verminderen van stress tijdens de verhuizing, is het kiezen van een praktische verhuisdatum. Ondanks dat we geen invloed hebben op de weersomstandigheden kunnen we toch met enkele factoren rekening houden. Je kunt bijvoorbeeld de drukste verhuisperiodes proberen te vermijden. Dit is meestal rond feestdagen en tijdens de zomermaanden.

Administratieve zaken

Verhuizen is vaak niet alleen fysiek, het is namelijk ook administratief. Zorg ervoor dat al je officiële documenten up-to-date zijn aan je verhuizing. Het volgende is het meest belangrijk:

  • Doorgeven van de adreswijziging:  breng belangrijke instanties ervan op de hoogte dat je bent verhuisd. Deze belangrijke instanies zijn onder andere: de bank, de gemeente, verzekering en huisarts. Vaak kan dit gemakkelijk online doorgegeven worden!
  • Gas, water en elektriciteit: zorg ervoor dat het gas , water en elektriciteit op tijd zijn geregeld in het nieuwe huis. Zo kom je vooral de winter goed door!
  • Post doorsturen: vaak is het ook handig om je post door te sturen naar je nieuwe adres. Zo voorkom je het missen van belangrijke brieven.

Een verhuizing is dus een uitgelezen kans om je spullen op te ruimen. Je merkt vaak pas hoeveel spullen je hebt tijdens momenten als deze. Overweeg dus om allerlei spullen te doneren of te verkopen. Voor grotere opruimklussen kan het handig zijn om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Klik hier voor meer informatie over woningontruiming als je meer efficiënte tips nodig hebt. We wensen je een voorspoedige verhuizing!

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.