Hierdoor raken mensen in de schulden

31 juli 2024 13:00

Hierdoor raken mensen in de schulden

Schulden kunnen voor grote problemen zorgen bij consumenten. Het kan je leven beïnvloeden en beperken. Bovendien zorgt het voor veel stress en dit is ongezond. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende manieren waarop mensen in de schulden terechtkomen en gaan we in op praktische tips die je hiermee hopelijk helpen.

Veel voorkomende manieren waarop mensen in de schulden komen

Creditcardschulden zijn een veelvoorkomend probleem, vooral wanneer mensen hun uitgaven niet onder controle houden. Het gebruik van creditcards voor dagelijkse uitgaven en noodsituaties kan verleidelijk zijn, maar als deze schulden niet tijdig worden afgelost, kunnen de hoge rentetarieven leiden tot een snel oplopende schuld.

Persoonlijke leningen worden vaak gebruikt voor grote aankopen of om bestaande schulden te consolideren. Zonder een goed terugbetalingsplan kunnen deze leningen echter een zware last worden.

Studieleningen vormen een andere grote bron van schuld. Veel mensen hebben deze leningen nodig om hun opleiding te bekostigen. Na het afstuderen kunnen deze leningen echter als een zware last aanvoelen, vooral als men niet direct een goedbetaalde baan vindt.

Autoleningen zijn ook een veelvoorkomende schuldvorm. Het financieren van een auto kan noodzakelijk zijn, maar als de maandelijkse betalingen te hoog zijn in verhouding tot het inkomen, kan dit snel problematisch worden.

Hypotheken en huurachterstanden vormen een van de grootste uitgaven voor de meeste mensen. Financiële tegenslagen kunnen leiden tot achterstanden in hypotheek- of huurbetalingen, wat op zijn beurt kan leiden tot verdere financiële problemen.

Tips om uit de Schulden te Komen

  1. Maak een budget: Het bijhouden van inkomsten en uitgaven is cruciaal. Door een duidelijk overzicht te hebben, kun je zien waar je kunt bezuinigen en hoeveel je kunt besteden aan het aflossen van schulden.

  2. Bewindvoering: Als je hier hulp bij kunt gebruiken, zijn er mensen beschikbaar die hier verstand van hebben. Met behulp van een bewindvoerder kun je actief gaan werken aan een goed financieel plan (meer informatie vind je hier).   

Een andere nuttige strategie is om contact op te nemen met schuldeisers om te zien of er mogelijkheden zijn voor lagere rentevoeten, betalingsregelingen of kwijtschelding van een deel van de schuld. Als de schulden overweldigend zijn, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Schuldhulpverleners kunnen advies geven en helpen bij het opstellen van een plan om uit de schulden te komen.

Tot slot kan het genereren van extra inkomsten door een bijbaan of freelance werk een effectieve manier zijn om sneller uit de schulden te komen. Elke extra euro kan helpen bij het aflossen van schulden en het bereiken van financiële vrijheid.

Hulp is de eerste stap als je zelf niet uit de problemen kunt komen. In iedere woonplaats is hiervoor wel hulp beschikbaar, zoals bewind in Groningen of welke andere plaats dan ook. Het kan een drempel zijn om hier aan te denken, maar het gaat er uiteindelijk om dat je geholpen wordt. 

terug

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.