Goede voornemens prima, maar hoe hou je ze vol?
7 januari 2025 16:07
Maar liefst 80% van de Nederlanders houden hun goede voornemens niet vol. In 2025 kunnen we dat anders doen, door te kiezen voor duurzame voornemens. Die zijn namelijk niet alleen goed zijn voor onszelf, maar ook voor de planeet.
Duurzame voornemens maken, hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kan je CO2-uitstoot al verlagen en zo bijdragen aan de energietransitie door duurzame keuzes te maken in het dagelijks leven. De thermostaat een standje lager, de fiets pakken in plaats van de auto en vlees een dagje overslaan. Ook recyclen en up-cyclen hebben een grote impact op het verlagen van jouw CO2-footprint. We weten het wel, maar doen is best lastig. In 2025 gaan we het anders doen.
Verlagen van CO2-Emissie
Het verlagen van de CO2-emissie is één van de grootste uitdagingen waar we in Nederland voor staan. Zo moet de CO2-emissie in 2030 met de helft omlaag en in 2050 zelfs met 95%! Iets wat weinig mensen zich realiseren, is dat investeren in duurzaamheid meteen een grote bijdrage levert aan het verlagen van de CO2-emissies. Beleggen in dit soort duurzame energieprojecten kan gemakkelijk via Enerfip, een pan-Europees platform dat zorgt dat je met jouw investeringen bijdraagt aan het verlagen van de CO2-emissies. Dat vinden ze bij Enerfip zó belangrijk dat je via hun website concreet kan zien hoeveel jouw investering heeft bijgedragen aan die CO2-reductie. Zo kan je nog makkelijker aan je goede voornemens vasthouden.
Versnellen van energietransitie
Energiebedrijven, zoals elektriciteitscentrales en raffinaderijen, hebben een groot aandeel in de CO2-uitstoot in Nederland: zij zijn goed voor 30% van de totale CO2-emissie. Om te voldoen aan de toekomstige normen zal deze uitstoot flink omlaag moeten. Windenergie is een van de belangrijke duurzame energiebronnen om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Het doel is dat windparken in 2030 samen 7.000 megawatt elektriciteit produceren. Hiermee kunnen 7 miljoen huishoudens van energie worden voorzien.
Om de nationale en internationale doelstellingen voor het klimaat te realiseren, moeten we ook veel meer energie halen uit de zon. En dat kan ook. In Nederland is al voor 10,7 gigawatt (GW) aan zonne-energie geïnstalleerd. Dat kan naar 50 gigawatt in 2030 en maar liefst naar 200 GW in 2050. De inzet van zonnepanelen zal op allerlei manieren de aankomende jaren verder groeien. Dit soort grootschalige energietransitie projecten worden door Enerfip mogelijk gemaakt.
Nog meer duurzame keuzes maken
Dagelijks zijn er genoeg manieren om zelf duurzamer te worden. Minder vlees eten is een effectieve manier om je CO2-footprint te verkleinen, omdat de productie van vlees veel broeikasgassen uitstoot. Probeer ook eens nieuwe recepten met plantaardige eiwitten
zoals bonen, linzen en tofu. Dit kan niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook je culinaire horizon verbreden.
Vergeet ook niet je huis goed te isoleren. Daarmee verlaag je de energierekening én verhoog je je wooncomfort. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en het isoleren van verwarmingsbuizen. Simpele maatregelen zoals gordijnen achter de verwarming hangen en deuren dicht houden helpen zeker ook.
Duurzame investeringen zijn een uitstekende manier om goede voornemens voor het nieuwe jaar in te vullen. Ze helpen concreet bij het verlagen van CO2-uitstoot en leveren ook nog eens geld op. Zo bespaar je met simpele acties geld op energiekosten. En om écht invulling te geven aan je goede voornemens investeer je dat bespaarde geld in duurzame beleggingen. Zo maak je écht het verschil. Laat jij je goede voornemens half januari al weer ‘lopen’, of ga je voor een duurzame toekomst?