De voor- en nadelen van een hybride warmtepomp
18 november 2022 11:56
Mensen maken hun huis steeds duurzamer. Je hebt bijvoorbeeld al zonnepanelen op je dak in Zandvoort, maar er zijn veel meer opties om jouw huis te verduurzamen. We willen natuurlijk allemaal zoveel mogelijk kosten besparen, want hier kunnen we leuke dingen mee doen of kopen. Er wordt tegenwoordig ook veel gesproken over een hybride waterpomp. Deze functioneert voor een deel door het omzetten van buitenlucht in warmte of kou.
Een hybride warmtepomp werkt als het ware samen met je cv-ketel. Wanneer het erg koud is in huis kan de cv-ketel aangaan om jouw huis weer op de gewenste temperatuur te krijgen, maar deze warmte wordt dan eigenlijk uit de warmtepomp gehaald. Je bent op deze manier niet meer volledig afhankelijk van aardgas. Je zult hierdoor kosten gaan besparen en daarnaast is het goed voor het milieu. In dit artikel ga ik de voor- en nadelen op een rijtje zetten.
Een hybride warmtepomp: De voordelen
Allereerst gaan we de voordelen van een hybride warmtepomp bespreken:
1. Het is snel en efficiënt
De installatie van een hybride warmtepomp is eenvoud en je hoeft niet veel aanpassingen te doen. Dit zorgt ervoor dat het een laagdrempelige en makkelijke manier is om jouw huis te verwarmen op een relatief duurzame manier. Je verbruik zal aanzienlijk lager worden door een hybride waterpomp. Stel dat de warmtepomp niet genoeg opwekt, kun je altijd nog de cv-ketel gebruiken om bij te warmen.
2. Een lagere energierekening
Vanaf je de hybride warmtepomp in huis hebt, zul je meteen merken dat de energierekening lager zal worden. Gemiddeld bespaar je met een hybride warmtepomp tussen de 40 en 70 procent op je gaskosten. Dit hangt ook af van je verbruik, isolatie en het seizoen.
3. Het is een goede tussenfase
Je huis verduurzamen hoef je niet in een keer helemaal te doen, want dit zou een hele grote investering zijn. Met een hybride waterpomp maak je al een goede stap om jouw huis te verduurzamen.
De nadelen van een hybride waterpomp
Een hybride waterpomp heeft ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:
1. Verbruikt stroom
Een hybride waterpomp werkt op stroom en dit kost dus ook gewoon energie. Stroom wordt ook steeds maar duurder en duurder waardoor dit soms ook nadelig kan zijn. Maar als je dit combineert met zonnepanelen is dit een goed alternatief. Zo wek je ook nog eens duurzame energie op!
2. Lawaai
Vaak klagen mensen over het geluid van de units die aangesloten worden. Echter valt het geluid in de praktijk wel mee. Daarnaast kun je de units ook nog op een tactische plek hangen waar je ze minder of niet hoort.
3. Dure investering
De aanschaf van een warmtepomp is over het algemeen erg duur. De apparaten zijn nu eenmaal erg duur. Deze investering verdien je echter wel weer binnen een aantal jaar terug. Tenslotte zijn er steeds meer subsidies die je kunt krijgen wanneer je kiest voor een hybride waterpomp.
Verder moet je nog rekening houden met de woning, want een hybride warmtepomp werkt bijvoorbeeld niet goed samen met een slecht geïsoleerd huis. Ook is er ruimte nodig omdat de units erg groot zijn. Weeg de voor- en nadelen eens tegen elkaar af en kijk eens of een hybride warmtepomp iets voor jou is!